Suda kızaklama riskine karşı sürücülere uyarı
Kış aylarının kendini ağır olarak hissettirdiği bu günlerde artan yağışlar yol ve sürüş güvenliğinin kıymetini bir defa daha ortaya koyuyor. Yağmurlu havalarda ıslanan ve kayganlaşan yollarda araçların kavrama özelliğini artırmak için özel olarak tasarlanan kış lastiklerinin kullanımı ise hayati bir rol oynuyor. Kış lastiklerinde bulunan geniş kanalların suyu daha kolay tahliye ederek inançlı fren aralığı sağladığına dikkat çeken Petlas, şoförlere değerli ikazlarda bulunuyor.
Yoğun yağmurlu mevsim geçişlerinde yolda oluşan su birikintileri şoförler için suda kızaklama üzere tehlikeli bir durumun ortaya çıkmasına neden oluyor. Ani ve güçlü yağış nedeniyle yolda biriken yağmur suyu, taban ile araç lastikleri ortasında bir su katmanı oluştururken, bu durum sürüş riskini de beraberinde getiriyor. Suda kızaklama (aquaplanning) yağış esnasında lastiğin su tahliye kanalları içinde sıkışması ve bu sıkışan suyun basıncının araç tartısından fazla olması nedeniyle aracın suda yüzmeye başlaması olarak niteleniyor. Kelam konusu tehlikeli durum, hafif ve süratli olan binek araçlarda daha çok görülüyor. Lastiklerin yol ile temasının kıymetli derecede azalmasıyla şoför, direksiyon hakimiyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Araç kayarak daha büyük meselelere yol açabiliyor.
“Kış lastikleri yağmurlu havalarda ekstra güvenlik sağlıyor”
Suda kızaklamaya karşı kış lastiklerinin en faal tahlil olduğunu, sırf kar yağdığında değil 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda da kış lastiği kullanılması gerektiğini söyleyen Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Kış lastikleri sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü değişken hava ve yol şartlarında aracın istikrarlı ve inançlı hareket etmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Şoförleri en çok zorlayan ıslak, çamurlu, kaygan, karlı ve buzlu yerlerde kış lastiklerindeki özel karışımın lastiğin sertleşmesini engelleyerek, suda kızaklamayı tedbire, inançlı frenleme ve viraj alma özellikleriyle konforlu sürüş sağlıyor. Kış lastiklerinin yağışlı havalarda yol tutuşu için suyu tahliye eden ekstra kanalları bulunur. Bu nedenle şoförlerin, yağmurlu havalarda araç sürerken kış lastiklerinin kendilerine ekstra güvenlik sağladığının farkında olmaları gerekiyor.” “Yapılacak ilk şey hiçbir şey yapmamaktır”
Suda kızaklama anında şoförlerin nasıl hareket etmesi gerektiğine de değinen Esra Boran “Olur da aracınız suda kızaklamaya başlarsa, yapılacak ilk şey hiçbir şey yapmamaktır. Özellikle panikle fren yapmamaya dikkat edilmelidir. Bu lastiğinizin dönme esnasındaki su tahliyesini tamamen durduracağından aracınız direksiyon hareketine reaksiyon vermez ve yoldan savrulabilir. Ani direksiyon hareketlerinden kaçınarak aracınızı düz bir hat içinde tutup su birikintisinden çıkmayı beklemelisiniz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı