Antalya’da Atık Isıdan Elektrik Üreten Tesis
Katı atık sektöründe atık ısıdan elektrik enerjisi üreten Türkiye’nin ilk tesisi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Kızıllı Entegre Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi, atık ısıdan yılda 9 bin hanenin elektrik ihtiyacına eşdeğer 25 bin megavat elektrik üretiyor. Atık ısıdan elde edilen ve ulusal şebekeye verilen bu güç belediyeye gelir kaynağı olarak geri dönüyor.
Çevre ve doğa dostu çalışmalarıyla öne çıkan Antalya Büyükşehir Belediyesi, çevreyi koruma çalışmalarını sürdürüyor. Kızıllı Entegre Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi bünyesinde 2022 yılında tamamlanarak devreye alınan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi yıllık ortalama 25.000 megavat elektrik enerjisi üretmektedir. Tesis ayrıca küresel ısınmayı minimuma indirerek sera gazı etkisini de azaltmaktadır.
11 İLÇENİN ATIKLARI TOPLANIYOR
Antalya’nın Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu, Kepez, Döşemealtı, Serik, Kemer, Kumluca, Finike, Korkuteli ve Elmalı olmak üzere 11 ilçesinden toplanan evsel atıklar; Kızıllı Entegre Atık Geri Kazanım, Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisinde bertaraf edilmektedir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlarla ilçelerdeki aktarma istasyonlarından tesise taşınan evsel katı atıklar, atık kabul ünitesine alınarak mekanik ayrıştırma işlemine tabi tutulmaktadır. Tehlikesiz atıklar olan ambalaj atıkları mekanik ayrıştırma ünitesinde türlerine göre ayrıştırılarak çevre lisanslı firmalara gönderilmekte ve bu atıklar ekonomiye kazandırılmaktadır. Organik atıklar fermantasyon ünitesinde işlenerek bu atıklardan gaz elde edilmekte ve elektriğe dönüştürülerek gelir elde edilmektedir.
340 BİN TON KARBON EMİSYONU AZALTILDI
Tüm atıkların değerlendirilebildiği ve atık atıkların minimuma indirileceği çevre dostu bir yaklaşımla işletilen tesiste ayrıca mekanik ayrıştırma tesisi, biyometanizasyon tesisi, elektrik üretim tesisi, ikinci sınıf sistem depolama alanları ve tıbbi atık sterilizasyon tesisi bulunmaktadır. tesis. Organik atıklar ise biyometanizasyon tesisine gönderilerek burada fermantasyon işlemine tabi tutulur ve gaz üretimi gerçekleştirilir.
Tesis hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Atık İdaresi ve İşletme Şube Müdürlüğü Çevre Yüksek Mühendisi Fulya Edibe Halıcılar, “Çöp gazı ve fermantasyon tanklarından üretilen gaz, elektrik üretim tesisinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor ve bu enerji bu enerjiden elde ediliyor. üretimden gelir elde etmek için enterkonnekte sisteme veriliyor”Megavat-saat enerji üretiliyor ve bu rakam 89 bin 800 hanenin aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip. Azaltılmış karbon salınımı ise 340 bin ton olarak gerçekleşti” dedi.
ATIK ISI ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR
Tesiste tüm atıklar değerlendirilmekte ve sıfır atık yaklaşımı ile çalışılmaktadır. Elektrik üretiminden açığa çıkan ve kullanılmadan doğrudan çevreye atılan atık ısının geri kazanımı için kurulan Atık Isı Geri Kazanım Tesisinden de 2,8 megavat enerji elde ediliyor. Atık Isı Geri Kazanım Tesisinde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Serpil Beşkaza, sürecin nasıl işlediğini anlatan şu bilgileri verdi:
“18 adet gaz motorundan çıkan atık ısı 460 dereceden 170 dereceye düşürülüyor. Atık ısı geri kazanım tesisi 5 üniteden oluşuyor. Gaz motorlarından çıkan atık ısı kollektörlerde toplanarak buhar kazanına geliyor. Atık ısı enerjiye dönüştürülüyor. kazanlarda üretilen buhar ile elektrik enerjisi Atık Isı Geri Kazanımı Tesis yılda ortalama 25 bin Megavat saat elektrik üretmektedir.Bu güç aylık ortalama 9000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. atık ısıdan üretilir, ulusal şebekeye verilir ve belediyeye gelir kaynağı olarak geri döner.Ayrıca azaltılan karbon emisyon miktarı 75.000 tondur.Gaz etkisi azaltılarak küresel ısınmanın önüne geçilmektedir.
ATIK SU, YER SUYU İLE KARIŞMAZ
Artan kapasiteyi karşılamak üzere tesiste yeni organize depolama alanı oluşturulmaktadır. Bu kapsamda depolama alanının zeminine yarım metre kil, membran üzerine keçe, drenaj için çakıl ve borulama sistemi serilir. Bu sayede atık suların yeraltı sularına karışması engellenerek yeraltı suları korunmuş olacaktır. Sıfır Atık yaklaşımı ile fermantasyon süreci sonunda günlük 15 ton katı ve 200 metreküp sıvı fermente eserin üretildiği tesiste, Türkiye’de ilk kez bu fermente eserlerin ticari ürün olarak kullanılması için deneme ve lisans çalışmaları devam ediyor. toprak düzenleyici organik element.